Geschiedenis

De naam Beesel is waarschijnlijk afkomstig van het woord ‘Bieslo’. In vroeger dagen was dit gebied een zeer bosrijke streek met veel waterbiezen. De gemeente (circa 14.000 inwoners) bestaat uit de kernen Beesel, Reuver en Offenbeek en is gelegen op de oostelijke maasoever. Ingeklemd tussen Maas en Duitse grens vormt Beesel een groene buffer tussen de steden Venlo en Roermond.

Drie Dorpen

De dorpskern Beesel kenmerkt zich door een typisch Limburgs karakter. Een dorp met monumentale panden en een gezellig marktplein met rondom een aantal horecagelegenheden. Reuver heeft een aantrekkelijk winkelcentrum met winkels en horeca. Er is ruime parkeergelegenheid en in het centrum ligt een station. Offenbeek heeft een divers aanbod verspreid over de kern; van ijssalon tot trampolinehal en een horecazaak met grote speeltuin. Er valt genoeg te ontdekken in onze prachtige gemeente.

Beesel Drakedörp

Beesel is vanwege het folkloristische openluchtspel het Draaksteken vooral bekend als Drakedörp (Drakendorp). Generatie op generatie zijn inwoners opgegroeid met het verhaal over de strijd tussen Sint Joris en de Draak. Het Draaksteken zit dan ook in het bloed van de inwoners van het dorp. Het Draaksteken is een levende traditie, die gedragen wordt door het hele dorp en daarmee voldoet aan de eisen van UNESCO. Hierdoor is het evenement op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst.

Het dorp ademt het verhaal van Sint Joris en de Draak. Op de rotonde buiten het dorp worden bezoekers verwelkomd door de draak. In het centrum kunt u een rondwandeling maken langs enkele belangrijke plekken uit de geschiedenis van het Draaksteken. Voor de kinderen is er een speciale Drakenwandeling.

Het groenste dorp

In 2014 is Beesel in de nationale groencompetitie Entente Florale uitgeroepen tot het Groenste Dorp van Nederland. Niet voor niets want het landschap en de natuur in de gemeente kent vele bijzondere plekken en plekjes.

Op de overgang van zand- naar grindmaas, tussen buurtschap Rijkel en kerkdorp Beesel, ligt grindplas de Rijkelse Bemden. De Rijkelse Bemden is een van de 10 beste broedvogelgebieden in Nederland en kent dus een zeer rijke vogelstand. Daar waar de Swalm in de Maas uitmondt, ligt ten westen van het buurtschap Rijkel de Donderberg, een rivierduin begroeid met bos. Een van de mooiste landschappen van Limburg is het Swalmdal dat bestaat uit droge en nattere graslanden. Het reservaat Beesels Broek maakt deel uit van een gevarieerd cultuurlandschap. Elzenbroekbos en populierenbos worden afgewisseld door kleine, vochtige graslandpercelen. Twee beekjes, de Teutebeek en de Huilbeek, doorkruisen het gebied.

Het nieuwe natuurgebied Meerlebroek vormt een verbindende schakel tussen het Duitse hoog terras van het Brachterwald en de rivier de Maas. Op sommige punten is er wel 20 meter hoogteverschil tussen Nederland en Duitsland. Dit natuurgebied bestaat uit vennetjes, schrale graslanden en bos. De Mortel, een vijver vlakbij Beesel is voormalige een klei kuil waar de grondstof voor de plaatselijke pannenoven werden gewonnen. Een insectenhotel, diverse nest- en vleermuiskasten en een lange vlonder langs en over het water geven een extra beleving aan dit bijzondere groene plekje.

Laat u aan de hand van deze website wegwijs maken in een prachtig stukje Midden-Limburg.

Deze website maakt gebruik van cookies.

Skip to content